Eurax
Marketing Dəftəri Azərbaycan Dilində Yazılan İlk Marketinq Bloqudur!

May 8, 2007

Dayını Yoldan Çıxaran Qız

Bu yazdığım olmuş hadisedir.
Hyundai Azerbaycandan Tucson alan bir dayı 4-5 ay sonra gelib Tucsonu geri qaytarmaq isteyib. Daha doğrusu deyişdirmek isteyib. Ne qeder çalışıblar sebebini öyrensinler, ama bir müddet alınmayıb. Dayı demirmiş, niye deyişdirmek istediyini. Dayı, kök, böyük adam olub. Tucsonu verib Santa Fe almaq isteyirmiş.
Neyse..Axır ki, dayı niye bele tecili deyişdirmek istediyini deyib. Sen deme dayı Tucsonla qırmızı işıqda dayanıbmış. Yanında saxlayan avtomobilin sürücüsü de qız imiş. Qız dayıya biraz baxıb, sonra "Dayı bu maşın sene heç yaraşmır, sen biraz böyük maşın al" deyib. Dayıya da bu söz emelli başlı tesir edib. dayı ele seherisi gün gelib avtomobilini deyişmeye.

Evveller de bu blogda xoşlanmaqla satmaq arasında bir elaqe olduğunu Robert Cialdiniye esaslanaraq yazmışdım, eger xatırlayırsınızsa. İnsan xoşladığı, sevdiyi insanların tesirine tez düşür veya onlardan daha çox tesirlenir. Bir restorana geden kişi, sırf qarson qızın gözelliyine göre daha bahalı bir yemek sifariş ede biler. Bu normaldır. Bir kişi satıcı qızın "Bu avtomobil size çox gözel yaraşdı" demesi ile, qerarını teszleşdire biler. Bir qadın satıcı oğlanın onun parfumunu beyenmesini demesi ile, başqa bir parfumu ona sata biler. Bir müşteri yanında duran başqa bir müşterinin teklifi veya terifi ile eyni maldan satın ala biler. bütün bunlar normaldır. Men şexsen özüm haqqımda deyim; özümüne çox beyenerek aldığım bir köyneyi çox sevdiyim bacım beyenmese veya çox beyenmese o köynek tamam gözümden düşer. Bütün dünya beyense de, gözümden düşür.

Mesajı veren ve mesajı alanın şexsiyyeti, kimliyi çox ehemiyyetlidir. Bir sözü menim demeyimle başqasının demesi arasında tesir baxımından xeyli ferq ola biler. Bu yazını çox uzatmayacam. (Helelik!!!!)Amma, gelecekde tekrar yazacam bunun haqqında.
Xoşlanma, beyenme, sevmenin tesirlerinin hansı ölçüde olduğuna dair araşdırmalar da var. Ancaq, menim elimde hazırda yoxdur. Tapsam,yazacam burada.

Tesevvür edin ki, müşteri gelir sizin dükanınıza ve üstü-başı kir bir nefer oğlan onu qarşılayır....

No comments: