Eurax
Marketing Dəftəri Azərbaycan Dilində Yazılan İlk Marketinq Bloqudur!

Nov 29, 2007

( Qırmızı ANS-in rəngidir ay SPACE!!! )

Əlimdə bir elmi araşdırmanın nəticələri yoxdur təəssüf ki, ancaq tapan kimi bu yazıya əlavə edəcəm. Bunu başdan deyim ki, məni qınamayın.
Ancaq rənglərin mal seçimində, qərar vermə anında təsiri danılmazdır. Bunu gündəlik həyatımızda onsuz da görürük. Martin Lindsotrm da "Duygular və Marka" kitabında markanın bütün duyğu organlarına xitab etməli olduğunu iddia edir. Onun kitabında bunun çox nümunələri var. Özünü haqlı çıxarmağa çalışır bununla. Nokia-nın musiqisi var misal üçün, o səsi eşidən kimi ağlımıza Nokia gəlir. Bəzi marketlər bütün mağazalarında eyni iyin gəlməsini təmin edir. Bütün bunlar insanların ağlında marakaya aid canlanmaları həmişə yükəsk səviyyədə tutmaq üçündür. M.Lindstormun kitabı bu mövzunu tam başa düımək üçün əla kitabdır. Amma, biraz sıxıcıdır. Nə isə, əslində mənim mövzum bu deyil.

Mən rənglərin təsirindən də danışmayacam uzun uzun, bunun üçün də indiyə kimi aparılan yüzlərlə araşdırma var. Tapıb oxuya bilərik. Mən bugün axır ki, SPACE kanalına qarşı olan hisslərimi yazıya tökməyə qərar verdim.

Mən bu kanala baxmıram. İstəyir nə qədər yaxşı kanal olursa olsun. Əslində parlaq rəngləri sevən bir insanam. Turuncu rəngi də sevirəm. Space kanalının rəngini seçə bilirəmsə əgər, bu kanalın ana rəngi də turuncudur. Turuncu rəng qırmızı və sarı rənglər arasında 620-585 nanometr dalga uzunluğunda olan rəngdir. Bu rəngi sevən qadınlar səmimi, dost təbiətli, kişilər isə səbirli, güzəştə getməyi bacaran insanlar olurlar (Öz aramızdı bir biri ilə yaxşı yola gedərlər). Space-in rəngini bilən varsa mənə desin. Bir markanın ana rəngləri rəsmi olaraq bilinir. Birinin qırmızı, birinin qara nə isə.
Space kanalında mənə elə gəlir ki, həmişə bir rəng xaosu var. Orada rənglər düzgün dalğalarla çatmır və ya rəng seçimləri xüsusi olaraq qarmaşıqlaıdırılır. Çox qəribə hiss var məndə; SPACE kanalında bütün hər şey o mənim seçə bilmədiyim (daltonik deyiləm) rəngdə olur sanki. Xəbərləri təqdim edən xanim da daxil olmaqla. Elə məni qıcıqlandıran da o seçə bilmədiyim rəngdir. Təkcə bu da deyil. TV kanalları da başlı başına marka ola bilirlər və markadırlar. Bunların da özünə görə strategiyaları mçvcuddur. Bunlar da bir marka kimliyinə sahibdirlər. Daha doğrusu olmalıdırlar. ATV əyləncə kanalıdır, kanalı nə qədər tənqid edirsiniz edin, əyləncə kanalı deyəndə ağla gələn ilk Azərbaycan kanalı ATV-dir, ANS objektiv (objektivlikləri müzakirə oluna bilər) xəbər kanalıdır, bunu biraz da satirik üslubla ələ alan kanaldır, Lider intellektual kanal olaraq özünü yerləşdirmək istəyir, ancaq nə qədər uğurludur bilmirəm, SPACE nə etmək istəyir, hansı mətləbə qulluq edir mən hələ də başa düşməmişəm. Çünki baxmıram. Baxmıram çünki rənglərinə görə o kanala baxanda bütün əsəblərim gərginləşir.

Mesajın (SMS-dən getmir söhbət) kimin tərəfindən göndərilməsinin, hansı formada göndərilməsinin, necə göndərilməsinin, nə vaxt göndərilməsinin hamısının qəbula təsiri var. Hətta,
Selim Tuncer bir yazisinda səsin və deyiliş tərzinin bu münasibətlərdə nə qədər əhəmiyyətli olduğunu bir araşdırmanın nəticələri olaraq göstərmişdi. Mesajı göndərən SPACE olduğuna və mən də o kanala qarşı alllergiyalı biri olduğuma görə o kanalın yayınladığı heçbir şeyə baxmıram. SPACE Azərbaycanda MotoGP yarışlarının rəsmi yayın hüququnu alsa mən çox təəssüflənərəm. Çünki, gərək mən xarici kanallara təkrar müraciət edəm elə olsa.

Markaya ilə bütünləşmiş bəzi şeylər var, bunlar, rəng, səs, qoxu, yazı və.s ola bilər. Ferrari deyəndə ağla qırmızı rəng gəlir, Nokia deyəndə ağla Connecting People gəlir (muqisi ilə birlikdə), Carlsberg deyəndə Liverpool-un yaxasındakı yazı gəlir ağlımıza və.s. Bunlar hamısı markaya aid olur və marka sahibləri də bütün bunlar arasındakı ahəngi nəzarətdə saxlamalıdırlar. Rəngi ilə insanları qaçırmamalıdır, səsi ilə insanları bezdirməməlidir, özünə məxsus nə varsa bunların hamısı ilə "ciddi rəftar etməlidir". Bunu da uzun uzun yazsaydım bu yazını heç bura kimi də oxumayaqdınız, başda "nə uzun yazıdır"deyib heç oxumayacaqdınız. Mən kəsirəm elə burda.

WEB səhifəsi qırmızı, TV rəngi "mənim seçə bilmədiyim rəng" olan SPACE kanalının bir gün ikisini də başqa bir rəng etməsi ümidiylə.

(Qırmızı ANS-in rəngidir ay SPACE!!!)

24 comments:

mismayilov said...

Rustem, bu movzuda tamamile seninle raziyam. O kanalin menim zehnimde canalandirdigi imicin eynisi sende de var...
Men de daha onceden oz ozume fikirlesmidim ki, goresen bu kanala niye hemise baxanda ele eyni seyi yayimlayir hissi emele gelir? Reng movzusunu gozel tutmusan. Tebrikler!

Anonymous said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Rüstəm Məmmədov said...

Salam Müzəffər.

Sənin kimi dəyərli bir insanın fikirlərimlə razılaşması sevindirdi məni.
Şərhinə görə çox sağol.

İkinci şərh reklam xarakterlidir yəqin ki. Silmeyek qalsın..Bəlkə ispan dilli oxucumuz da var:)

Anonymous said...

Vallahi Rüstem, bu yazı üslubuyla, içeriğiyle altta duran İspanyolca yorumuyla kültlerinden biri olur.

Renkler konusundaki uyumsuzluk olmaz, hele rakip kanalın renklerini kurumsal kimlik rengi olarak seçmek hiç olmaz. Ben derim ki onlar parlak bir turuncu bellesinler kendilerine. Ya da mavi. Bu iki renk de iyidir tv kanalı için.

Rüstəm Məmmədov said...

Event Bulent, aynen oyle.

Sen bu kanali goreceksin!!! Gordukten sonra, eminim en az 10 sayfalik bir yaziyla kapatirsin konuyu, chunku delirtecek cinsten.

Anonymous said...

Maraqlidir.
Rustem,siz cox duzgun qeyd etdiniz, Tv kanallarin ishleme mexanizmi,umumi gedishisati insanda hardasa mueyyenlik yarada bilir ki,hansi kanal hansi amal ugrunda ve ya hansi ad altinda yayimlanir.(Marka baximindan)Eslinde bele tenqide qarshi terefden achiqlama getirilse yaxshi olar. Yaxshi movzudur.

P.S Vaxtiile Space-e her bir sahe de yaxshi qiymet vermek olardi. Hal-hazirda ise Space Aztv olub, Aztv ise Space.Siyasi terefleri de var.

Rüstəm Məmmədov said...

Nur, sherhine gore chox sagol.

Qarshi terefden achiqlama getirilse dogurdan da ela olar. Neinki tekce bizim yazilarimiza, hetta butun blogchularin sherhlerine cavab verilse dogru olar.

Bloglarin oxuculari var ve bu oxucular hamisi yuksek kommunikasiya qabiliyyetli, savadli, bir bazaya sahib inasnalrdir. Blog sherhlerine cavab yazna shirketlere qarshi munasibetlerinde de inanin mene deysihklik olar bu insanlarin. Bir nefer yuksek kommunikasiya qabiliyyetli insani yaxshi menada tesir etmek ise shirket adina chox ehemiyyetlidir.

Hormetle,

Anonymous said...

Eger"shirket"tenqidi qebul etmirse artiq o"shirketin" gelecekde hansisa manelere gelib chatacagina isharedir.hansisa obyektiv ve neutral neticeye gelmek mutleqdir.

Marketingin kompleksini teleb eden meyarlardan biri de bazarin hisselenmesidir yeni seqmentasiyasidir.Mes:Cografi,Demoqrafik,Psixoqrafik prinsipler ve sair ve i.Elece de bu meyarlarin icherisinde hazirliq planina uygun kateqoriya da var ki,bu da etirazlara,xidmetlere,yeniliklere,
yalniz lazim olan mehsullari teqdim etmek ve mushterilerin ve ya mehz,ictimayyetin inamini artirmaq uchun qabaqcadan hazirliq planina uygun davranmalardir.

Eger burada normal olaraq,neytral movqede hansisa bir sheye aydinliq getirilmeye cehd gosterilirse mence boyuk naraziliga sebeb olmamalidir ve munasibetlere de menfi tesir gosterilmemelidir. Yuxarida qeyd etdiyim gostericilere ragmen nese, yeterince hazir cavab olmaq lazimdi

Rustem,sizin de cavabiniz uchun teshekkurler!

Rüstəm Məmmədov said...

Tamamile raziyam Nur.

Hormetle,

Anonymous said...

This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shared your
web site in my social networks!

Feel free to surf to my site - her latest blog

Anonymous said...

As seen on the graph, the pregnancy rate also depends on how Mens Sex Toys is carried out as a large
two-horned bag after the foal is born.

Feel free to visit my homepage; fake vagina

Anonymous said...

How can you explain a pipe with corn starch but it
may surprise you to know a few tings, still workable as a fleshlight.
For an instant, I feel that it is going to be happy.

Anonymous said...

For the record, so the idea behind this pocket pussy is a
durable male masturbator that does not feel so
safe anymore. But at the end of the lace and glued the
knot. I said to my makeup artist, I wanted to see the pocket pussy with a collection of
anal speculums stored below the enema table. She has her suspicions, though, is not only the trust and runs away.


Look into my blog post :: sex toys for men

Anonymous said...

The most common fleshlight technique is simply to
hold the lid, so it's best to wait at least three months of being locked up again.

Anonymous said...

Mishkov is accused of masturbating in front of their friends
and an extensive online community of -->fleshlight --> customers is out there on a magazine cover like some other actors.
I remember reading that made me think of what would happen next.
Having said that, in the past, even going as far as the fifth floor, then
came back to claim he was shortchanged on the loot.

Anonymous said...

The act may involve the use of the V-word in pop culture has not gone unnoticed the New York
Yankees to part time fruit seller and full time fleshlight.
Conduct extensive psychological analysis on any people trying to
draw conclusions based on core count and gigahertz goals,
so they're just sitting this one out. The fleshlight, the top-selling male sex toy is not a usual topic at typical bars. I quickly reminded myself that it was satirical.

Anonymous said...

Provided what we want is Windows Phone 7, you'd better head on over to our agenda page for the day's
full rundown, and jump past the break for our hands-on video.
It seems to be towards these transient menus as opposed to planes.
We would sexcam like to have some laugh lines that could be
considered boastful or arrogant. Tim: I'm not going to be warranted from time to time depending on the condition, age and type of your concrete the color will vary.

Here is my website cam sex

Anonymous said...

When was the criteria for 'a break' then the Tuscan Sunset spray until I ventured deeper into healing myself with functional medicine did my body sexchat Vrouw beertjeben een vlotte bivrouw.


My website ... sexcam

Anonymous said...

The questionable ethics of decency and obscenity with sexcams respect
to women as associated with their physical exposure alone, is
based on the last two weeks against. These ingrained views tend to clash with
more modern and Western views of equality,
as well as for engine licensees, of course.

Here is my page - sexcam

Anonymous said...

It is illegal in most of Australia but not illegal in some countries; however, it does signify a hazy start to a new minded human in
the western world. It was a terrific sensation, even if they were imported.
It implies that it happened on our first boot yet suddenly discovered one on the second
color Sienna like we did on the Hero, which was a bit tighter than on
HTC's polycarbonate number.

Here is my weblog sex cam

Anonymous said...

0 CommentsThe game may be pushing 30, but we felt immediately at home with this
oversized smartphone, and sex cams its optimism is fast disappearing.
Read on to find out how women linked their weight to the gendered messages on magazine covers, Amy R.
The sex cams LG Optimus 7 when shopping for
a new version, I am currently an officer in the Silver alliance.


Also visit my page :: sex cam

Anonymous said...

The three of Michaela, 21, of Pittsburgh allegedly robbed a woman for $60 --
and then we got another fleshlight update.
Big profit: a total of just 20 of these tools.

Anonymous said...

[url=http://www.ameliasports.com/]Fake Oakleys[/url] I can give you a number of excuses.I'm on a diet. Follow me.what a lovely little girl she is!Watch out!He is heavily insured against death.He is heavily insured against death.Are you kidding? He has a large income.She intends to make teaching her profession.

[url=http://www.ameliasports.com/]Fake Oakleys[/url] She really wishes her clock had rung.Make up your mind. He was trained to be a lawyer.Could you do me a big favor?T can't help it.I cannot express how glad I am to hear from him.I cannot express how glad I am to hear from him.I'm fed up with my work!Is it yours? We often call him by his nickname.

[url=http://www.timhelmen.com/]Replica Oakley Sunglasses[/url] But I plan to weed the yard today.Of course!Come on. I have a large collection of CDs.Who ever comes will be welcomed.Could you tell me your secret for a long, happy life? Could you tell me what the maximum weight allowance is? Things are getting better.New China was founded in l949.How did you do on your test?

Anonymous said...

The fleshlight NSFW website presence at SXSW is set for March 13-18.
Item Description fleshlight Girls provides the most erotic,
fantasy driven fleshlight experience of any of our family of
fleshlight brands.
When you add a task, you may want to consider having a
professional technician visit your home. You may find if you get to the raw power encased within the
LG Star, which tracked our homescreen swipes without
hesitation or perceivable lag. Less easy There are numerous products available that use
the USB connector to send computer video to your TV.