Eurax
Marketing Dəftəri Azərbaycan Dilində Yazılan İlk Marketinq Bloqudur!

Dec 30, 2007

Yazıram, kim nə deyir desin! Satış varsa Marketing var!!!

Bundan evvelki yazımda yazımda “Daha Yazmıram” demışdim. Amma, yazıram. Sözümü götürürem geri! Kim nə deyir desin!

Marketing və Satış məsləsinə təkrar qayıtmaq istəyirəm. Ona görə yox ki, kimsə bu mövzunu bilmir və mən öyrətmək istəyirəm, ona görə ki, mən əvvəlcə bildirmiş olsam da yenə də bu mövzuda öz anlayışımı yazmaq istəyirəm. bəlkə də mən səhv bilirəm, siz şərhlərinizlə mənim səhvimi düzəldərsiniz.

Marketing anlayışının ortaya çıxması Azərbaycanda ciddi mənada Sovet İmperiyasının dağılması və sosyalizmin yerinə kapitalizmin can atması ilə başlayıb. Bu dövrdən sonra isə üstündə uzun müzakirələr pis-yaxşı gedib, hələ də davam edir. Bunun içərisində bəzən lazım olan şeylər qalıb bir kənarda, lazımsız şeylər də bəziləri tərəfindən müzakirəyə açılıb .

Əgər mən desəm ki, Marketing anlayışı Marketing Management, Itegrated Marketing Communication və Analytic Marketing başlıqları altında toplana bilər yəqin ki, mənə çox da etiraz etməzsiniz. (Marketing, ideaların,mal və xidmətlərin, qiymətləndirilməsi, tutundurulması və paylanılmasının planlaşdırılması və icrası prosesidir. AMA)

Marketing Management, deyilən anlayış şirkətin ümumi fəaliyyət fəlsəfəsinə aid olub, demək olar ki, bütünlükdə şirkətin bütün funksiyalarının düzgün yerinə yetirilməsi və müəyyən olunan məqsədlərə çatmaq üçün hansı addımları atmağının məqsəduyğunluğunu əhatə edir. Məhz buna görədir ki, birçox böyük şirkətdə Chief Marketing Officer eyni zamanda General Manager funskiyalarını yerinə yetirir. Yəni, təsəvvür etsək ki, bir şirkət istehsal edir və bunu istehlakçıya çatdırır, onda onun Marketing fəliyyətinin başlanğıcı ehtiyacların öyrənilməsi, sonu isə bu ehtiyacların təminindən ibarətdir. Yaddan çıxarmayaq ki, burada dairəvi proses gedir. Marketing Management, bax bu proses içərisinə daxil olmalı olan bütün prosesləri idarə edən bir funksiyadır. Bir şirkət fəaliyyətinin əsas məqsədi mənfəət əldə etmək şərtilə, müştəri ehtiyaclarını təmin etməkdir. Yəni, Marketing Management, mənfəət əldə etmək və müştəri ehtiyaclarını təmin etmək üçün lazım olan bütün prosesləri idarə etmək üçün ortaya çıxan bir funksiyadır. Marketing Management-dən bəhs edərkən İstehsal, Satış, Marketing və Sosyal Marketing konseptlərindən də danışmaq olar, ancaq mən onsuz da uzun olan bu yazını daha da uzatmaq isətmirəm.

İkinci anlayış isə Itegrated Maketing Communication-dır (Bundan sonra qısaca IMC yazılacaq). IMC müştərilərlə kommunikasiya yaradan bütün ağlımıza gələn vasitələr toplusudur. Kommunikasiyada ən az iki tərəf iştirak etməlidir; ötürücü və alıcı. Yəni, bir tərəf müştəriyə bir məlumatı ötürür, müştəri isə ötürülən məlumatı alır. Ötürmə və almanı təmin edən vasitələr bax həmin bu IMC-nin üzvləridir. Reklam, PR, Satış, Birbaşa Marketing və.s (Və.s ona görə deyirəm ki, son dövrlərdə bunlara əlavələr çox edilib). Satış IMC üzvlərindən biridir. Bu bir mübadilədir. Mübadilənin olması üçün ən az iki tərəf olmalıdır, bir tərəf digərini razı salmaq qabiliyyətində olmalıdır, hər iki tərəf azad olmalıdır (məcburi mal verməkdən getmir söhbət), bir tərəf digər tərəflə razılığa gəlməlidir, alıcı tərəf təklif olunan dəyəri qəbul etməlidir və nəhayət hər iki tərəf bu razılaşmanı qəbul etməlidir. Bax bu mübadilənin şərtləridir. Burada bir kommunikasiya mövcuddur. Satan tərəf və alan tərəf var. Satan tərəf alan tərəfə lazım olan bütün informasiyaları ötürərək onu almağa razı salır. Marketing konsepti ilə Satış konsepti arasındakı fərqin ən kobud nümunaəsi də budur ki, satış “nə olursa olsun sat”, marketing isə “dəyər yarat və ehtiyacları təmin et “ prinsipləri əsasına dayanır.

Burada mənim başa düşdüyümə görə satış ilə marketing arasındakı fərq ortaya çıxır; mübadilə baş tutsa Satış reallaşır, baş tutmasa satış reallaşmır, ancaq Marketing isə mübadilə baş tutsa da tutmasa da davam edir. Satış mübadilənin getdiyi andır, prosesdir. Marketing anlayışını Satışla tamam ayırmaq və ya cümləni düzünə qursam, satışı marketingdən ayırmaq ortada prosesin qopmağı deməkdir. Satış Marketing deyil, Marketing də Satış deyil. Marketing satışdan çox daha böyük anlayışdır. Satışın marketing içərisindəki mövqei Reklamın, PR-ın mövqei kimidir, onlar bir prosesin tamamlayıcılarıdır.
Ehtiyacların öyrənilməsi, ehtiyaclara görə məhsulunu istehsalı, istehsal edilən məhsulun bazar çıxarılması, tanıdılması, satışı və satışdan sonra geri məlumat toplanması prosesində Satış prosesi tamamlayan ünsürdür. Vəssalam!

Analytic marketing adından da bilirsiniz nə olduğunu ona görə də mən girmirəm. yazı da çox uzanır!

Əgər Satış varsa deməli orada yüz faiz Marketing var!!!

49 comments:

Aygün İslamzadə said...

Rustem, yazmagina chox sevindim. Ve umumiyyetle dushunurem ki, tek men yox, choxlari bu qerara gelmeyine sevinecek.
Men seninle tamamile raziyam, yeni ki, senin fikirlerinden ele behrelenerek satishin marketinqin bir hissesi ve eyni zamanda neticesi oldugunu oyrenmishdim.
Amma satish varsa orda 100% marketinq var cumlesini izninle bir az deyishdirim. Satish varsa 100% emin ola bilerik ki, orda marketinq var,amma bu marketinq 100%-li ola bilmez..Eslinde bu cur yazmaq istediyinden adim qeder eminem.

Anonymous said...

Rüstəm bəy, sizi dəstəkləyirəm. Yazdığınız postu da bəyəndim, əladı. Yeməkxanada da fikrimiz üstüstə düşürdü, Sedat abidən fərqli olaraq :)
uğurlar

Anonymous said...

Rustem bey eslinde cox gozel bir movzuya toxundunuz yazinizla. Bele ki, bu movzu Azerbaycanda cox aktualdir. Amma eslinde bizde satishin marketing-in terkibinde bir unsur olmasini bir az ferqli basha dushurler. Yani hech bir marketing funksiyalardan istifade etmeyerek shirket mudirleri satishlarinin artirilmasini teleb edirler, hetda hech normal budce de teyin etmirler marketing activity uchun.Amma teleb edirler ki, sen axi marketoloqsan satishlari artir

Rüstəm Məmmədov said...

Bayramin gununde sherhleriniz eksik etmediyinize gore sagolun haminiz.
Minnetdaram!

Aygun senin duzeltdiyin sehvle raziyam. Demek istediyim o idi. Satishin oldugu her yerde marketing baresinde danishmaq olar, mushteri ile elaqelerin quruldugu, mushteriler ugrunda reqabetin aparildigi her yerde marketingden danishmaq olar. Men bunu demek isteyirdim. Amma, ne qeder danishmaq olar-bu bashqa mesele!!

Efsun, yemekxanada da, burda da, ishde otagimizda da yanimda olduguna gore chooox sagol:)

Nizami, siz duz deyirsiniz. Tamamile raziyam. Ancaq, men qeti shekilde Satishi marketingden ayri ele almaga qarshiyam. Bu movzu evvelce de teklikde menimle ve ya bir neche dostla birlikde olmushdu. Men ona gore tekrar qayitdim movzuya. Belke de men fikrimi tam acha bilmemishem, amma muzakire olunub tam achilsa, mesele de tam aydinlashar deye dushunurem.

Hormetle,

Anonymous said...

Rustem, demek istediklerini eslinde tam basa dusdum.
Bundan basqa, Aygunun iradini ve senin de cavabini oxudum.

Lakin bir sey menim ucun maraqlidir. Bunu da Sizlerden oyrenmek ucun sorusmaq isteyirem.

Eger satis varsa, men rahat satis ede biliremse, onda mene Marketing neye lazimdir ki? Ozumu niye bosu bosuna xerce salim ki?

Aygün İslamzadə said...

Muzeffer, ne qeder ki, Rustem qar topu oynamaga gedib bu suala men cavab verim:). Gelende sualin cavabini bir de ozu verer.
Siz oz sherhinizi bu yazidaki sohbeti basha dushduyunuzu yazmaqla bashlamisiniz, amma sondaki sualdan melum oldu ki, nese qaranliq yerler qalib. Baxin, siz de satish varsa, demek marketinqin esas aletlerinden choxu var. 4p-ye nezer salsaq, bunlardan demek ki, mehsul(product), qiymet(price),meka(place) var. Promotion ise mueyyen derecede oz ishini gorur. Bu ordaki saticilarin mushteri ile munasibeti ve ya sonralar ayrica p olmush packaging plyus suretle yayilan WOMM(yeni agizdan agiza marketinq)ve s. promotiondan hisselerdir. Demek sizin o satish hesab etdiyinizin terkibinde bir xeyli marketinq var, amma 100% deyil. 100% marketinqe ise ola bilsin bu an uchun ehtiyaciniz yoxdur. Bunun sebebleri ferqli ola biler, meselen reqabet yoxdur, temiz inhisarchisiniz ve ya satdiginiz mehsul camaatin ehtiyacindan azdir, yeni telebat choxdur, insanlarin ehtiyaci var, ona gore ozleri tpish tpish gelib alirlar. Bazar sizinkidir, sizin qanunlariniz ve sizin qiymetiniz orda ishleyir bu vaxt, bu sebebden 100%li marketinqe ehtiyac yoxdur. Amma bazarin bele qalacagina ise qarantiya yoxdur. Ona gore de her shirkete men esl reqabet arzu edirem:)

mismayilov said...

Cox sagol Aygun!

Men bele basa dusdum ki, `eger biri nese satirsa/satabilirse, ozunun xeberi olmasa bele, mueyyen bir menada marketing icra edir` demek isteyirsiniz. Sizinle tamamile raziyam.
Amma bu yanasma ne derecede duzgundur ki, 4 P den biri ve + Satis varsa demek orada Marketing de var?

Marketing men texmin ettiyim qeder, butun bir anlayisdir. 4 P-den sadece 2-si varsa, veya muxtelif tool-lardan bir necesin istifade edirse, burada 73 % marketing var, burada 41 % marketing var demek ne qeder duzdur bilmirem.

Marketing o vaxt marketing olar ki mence, bunlarin hamisi suurlu ve planli bir sekilde icra edilsin. Demirem butun vasitelerden istifade edilsin. Sadece demek istediyim bu anlayisin bir butun-total anlayis olaraq sistemli bir sekilde icra edilmesidir.
Diger bir tereften men de Sizinle raziyam, bir sirket, bir adam ve s. hokm deyil ki, bunun adinin marketing oldugunu bilsin. Ehemiyyetli olan marketing mefhumunu teskil eden anlayisin butun olaraq menimsenib menimsenmemesidir.

He, sizin behs ettiyiniz faiz (%) meselesine bundan sonra baxmaq olar mence. O da `burada nece faiz marketing var` seklinde deyil de, burada tetbiq edilen marketing nece faiz effektiv-dir, tesirlidir seklinde.

Bilirem eslinde eyni seyleri deyirik belke de, ancaq biraz daha muzakireni derinlesdirmek istedim. Mene qaranliq qalan meqamlarin aydinlanmasi yaxsi oldu/olar.

Anonymous said...

NIye axi ikisi ya biri... 4P-nin dordunun de adini chekmishem ve sizin dediyiniz satish prosesinde onlarin oldugunu gostermishem. Indi siz deyin ki, satishda hansi biri yoxdur?
Product olmalidir satish uchun, place ve yaxud da distrubition deyek, yene de olmasa satish olmur..Uchuncusu price- qiymetsizde satish olar? Dorduncu ise daha uzun uzadi yazdigim ve promotiona aid misallar.. Yeni bayaq qeyd etdiyim kimi, satici ile mushteri munasibeti, WOMM ve s. Plerin dordu de burda, derine getsek, personal, pakcaging ve ya passion kimi p-lere nezer salsaq onlar da bu satishda..
Shuura ve plana geldikde ise, hardasa satici mene yeni mal geldikde mene zeng edib bunu deyirse ve dukanin qarshisinda qarshiliyirsa, o buna ne istese ad qoya biler, menim uchun bu marketinqdir artiq.

Anonymous said...

UNutdugum bir meqam var..
Bu yuz faizli marketinq sohbetine geldikde ise, men her hansi bir p-nin olmadigi marketinqi nezerde tutmurdum. Sadece olaraq her p-den ne derecede istifade olunmasini deyirdim, meselen satish yerinin ve distribyusiya kanallarinin en mukemmel shekilde sechilmesi ve promotionun maksimum fayda vere bilecek shekilde olmasi 100 faizli marketinq ishare ola biler.

Anonymous said...

Aygun Xanim, vermis oldugunuz melumatlara gore cox tesekkur edirem.

Aygün İslamzadə said...

Deymez. Her zaman ve memnuniyyetle cavablandira bileceyim suallari gormek isterem.
Bir de ki, menim bloqumdan yan kechmeyin, arada bir qonaq gelin, muzakireleri orda da davam etdirek, yaxud yeni muzakireler achaq.
Rustem, burda bloqumun reklami getdi az qala..Incimirsen umidvaram ki..

Rüstəm Məmmədov said...

Qartopu oynamaqdan geldim:))

Amma, biraz gec oldu deyesen. Muzeffer chox uzr isteyirem gec cavaba gore, bir gun AZAL sagolsun bizi aeroprotda yatizdirdi, sonra da İstanbulda imkanim olmadigina gore yaza bilmedim. herchend, hele de İstanbuldayam, indi nete girmek imkani tapmisham. Sizin muzakire chox xoshuma geldi. Amma, menim mudaxileme ehtiyac qalmayib. Ozunuz mashallah ela dialog qurmusunuz. Davamini arzulayiram..

Hormetle,

QEYD:Aygun, sen reklam yox direct marketing elemisen lap:))

Anonymous said...

Aygun xanim, memnuniyyetle Sizin bloga da qonaq gelerem. Devetiniz ucun tesekkur edirem. Men eslinde devetinizden once de, bir goz ucu baxmisdim yazilariniza. Xususile uslubunuz cox gozeldir.

Rustem, kecmis olsun. AZAL-in yoxsa havanin azizligine ugradin?

Sen olmasan da, masallah sadiq oxucularin cavabsiz qoymur suallari...

Bu markalasmani gosterir ya yox?

Istanbuldakilara salamlar...

Aygün İslamzadə said...

Rustem, demirsen ki, bloqum da sene qurban, ne qeder isteyirsen ozunu , oz bloqunu reklam ele, qisqancliqla deyirsen ki, direct marketinq edirsen burda..:))))
Muzeffer, bloqum uchun xosh sozlere gore teshekkur edirem.

Anonymous said...

Rüstəm, yenidən yazmağına sevincimi mən blogumda bölüşmüşdüm, ümid edirəm oxumuş olarsan.

Son yazında maraqlıdır.
Uğurlarının davamı diləyi ilə.

Rüstəm Məmmədov said...

Muzeffer AZAL meni sozun heqiqi menasinda deli etdi. Yazacam bunu elbette. Ona gore de sherhde bunu yazmiram.

Sagolsun sabit oxucularimiz. Eslinde men ne yaziram ki, ne de oxucularim olsun. Biz hamimiz fikirlerimizi bolushuruk. sagolun ki, haminiz fikirlerinizi bolushmekde achiqsiniz..

Hormetle,

Rüstəm Məmmədov said...

Sagol Makla...

Yazini hele oxumamisham..Indi oxuyacam...Neche gundur qacha qachdayam...:(

Ayaz said...

salam marketoloq!! mene senin movzun marketing baresinde hecne maraglandirmir !! guya sen indi zorsan nesen yenilik tapmisanda! ale marketoloqsan parketoloqsan nesen meni maraglandirmir! 2 gundu nese oyrenmisen kimnensen nese eshitmisen uje alim olmusanda sen !bu Mecid axundov baresinde yazmagin qaqash sene cox pis basha gelecek! mene catmir da kiminse guya sehvini zadini tapansan, onun adindan qabaga gedensende??sen axi neche ildi professorsan elme nese yenilik getirmisende!! ne boyuk sehv tapmisan sen Mecid Axundov marketing sozunu azerbaycan dilinde bazarlama demeyiynen! bunun neyisehv oldu? lazimsiz oldu? o bu sozunun azerbaycan dilinde perevodu kimi deyib! burda ne sehv var, ne lazimsizliq var blin?!!!!!!!!!! sen azerbaycanli deilsen beyem? marketing sozu xarici dilden gelen soz deil beyem!!lap sehv olsun, lap kimse senden basqada buna sehv desin onu bu qeder shisiirdib sayta buraxmaq lazimdir? ne shishirtmeli sohbetdi bu!!! vabshe kimsen e sen ki o insanin adini chekirsen?Pr M.Axundov menim atamdir, bu yaxinlarda rehmete gedibdir! atam olduguna gore teriflemirem amma omrunu hamisini kitaba ,elme,biliye hesr eliyen adamlardandiR!sen onun bildiyinin ,gorduyunun 1000 de 1-ni bilsen qaqash seni alqishlayaram! yerinden teze qalxmisan bele sheynen qabaga getmessen! Adim Ayazdir , nomrem budur 0505366656 0702366656 zeng ele gorushmek istirem seniynen!!!!

Rüstəm Məmmədov said...

Salam Ayaz.Xosh gorduk seni blogda. Mecid muellim menim muellimim olmayib. Ancaq, telebesinden haqqinda xosh sozler eshitmishem. Onun Azerbaycan elmine verdiyi tovhelerinden de zerre qeder shubhem yoxdur. Mecid muellimin rehmete getdiyinden xeberim yox idi. Yazini yayinlayandan sonra xeberim oldu. Allah rehmet elesin, yeri cennet olsun inshallah.

Men ozumu dehset hesab etmirem Ayaz. Bunu eger daha diqqetli baxsan blogdaki butun yazilarimdan gore bilersen. Mecid muellimin fikrine munasibetime bele sert reaksiyan ise hem meni, hem de inan ki, bu blogun varsa 2-3 oxuyucusu, onlari da teeccublendirib. Chunki, Mecid muellim ozu sag olsa emin ol ki elmi mubahiseye bele cavab yazmazdi. O yeqin ki, mene fikrimin sehv oldugunu basha salardi. Amma, senin kimi hede qorxu ve tehqirle etmezdi bunu.


Senin hisslerini basha dushurem.
Allah tekrar rehmet elesin.

O ki, qaldi gorushmek meselesine, indi gecdir. Bu saatda zeng etmek de yaxshi olmaz. Sabah sene zeng edecem.

Hormetle,

Aygün İslamzadə said...

Ayaz, Allah rehmet elesin Mecid muellime. Men onu ve kitablarini taniyan bir adam kimi deye bilerem ki, Iqtisad Universitetinde bir neche sayilib-sechilen ve heqiqeten savadli insanlardan biri de odur. KItablarinin ise basha dushulen olmasi ve savadli yazilmasi shubhesiz ki, hech bir oxuyucusunun nezerinden qachmaz.
Bunu qeyd etmeliyem ki, Mecid muellim birbasha marketinqde ixtisaslashmayib, sadece muessise iqtisadinin bir bolmesi kimi ona oz eserlerinde toxunub. Ve heqiqeten turkler kimi marketinq evezine bazarlama sozunden istifade etmeyi meslehet gorub. O vaxtlar Sovetin tesirinden yeni qurtulmush Azerbaycanda dovr ele idi ki, her termini oz dilimizde gormek isteyirdik.Amma zaman bir yerde durmur, menim atam da elmle meshgul olur, indi sorushanda neyi vaxtile sehv dediyini ozu qeyd edir. Ideologiyalarin teessuf olsun ki, elme de boyuk tesiri olur.
KOtler, yeni marketinqde boyuk adi olmush insan musahibelerinden birinde danishmishdi ki, bir muessise rehberi ona Marketinqin esaslari kitabinin stolustu kitab olmasini deyib, Kotler ise at onu, o daha lazimsizdir deye cavablandirib. Zaman yerinde dayanmir ve elm de zamanla birge deyishir. Mecid muellimin haqqinda o yazida hech bir pis soz deyilmeyib, sizi basha dushurem ve hetta ilk reaksiyanizi bele. Yazini bir de sakit sakit oxuyun.
Bir de onu qeyd etmek isterdim ki, Zirveye yol eserini yazan TRampin sozu ile eger tenqid olunmursunuzsa, demek siz kimese yarayacaq bir ish de gormemisiniz. Tenqide bir qeder achiq olmaq gerekir.

Ayaz said...

Allah olenleriviize rehmet elesin! aygun xanim ve rustem yerimde olub bu meqaleini oxusaz ne hissedersiz? axi burda bu sohbetin hech yeri yoxdur! bura yuzlerce cavan nesl girir ve o meqaleni oxuyanda 1-ci ne dushuner? yagin ele fikirleser ki bu mellim duz desede yagin hansisia savadsiz mellimdirki burda onun adi hallanir! ancaq cox adam billmirki bu insan omurunu yenede tekrar eliyirem elme,savada,biliye kitaba hesr eliyibdir!her gun onu kitablardan ayirmaq mumkun olmurdu! uzun iller iqtisad universetinde ishleyib, xalq teserufati universitetinde prorektor vezifesinde,elmlerdoktoru professor adina layiq gorulub! bu cur insanin bele shey yazmaq nece olar? eksine yaxshi sozler yazmaqdansa pis shey eshitmek adami cinatina mindiriir!men atami burda reklam elemirem!! aygun hanim men size oz minnet darligimi bildiremki atamin emeyini qiymetlendirirsiz! amma bu meqalede menim atamin adi bele hallanmasina ve duz dediyi sozun bele cur yazilmasina men coxt pis yanasiram! men istemirem ki orada menim atamin adi bele cur hallansin! rustem o meqaleden onu adini cixart!

Anonymous said...

satish konsepsiyasindan yanashiriqsa aha )))

Anonymous said...

satish konsepsiyasindan yanashiriqsa aha )))

Rüstəm Məmmədov said...

IMC konsepsiyasından yanaşırıq:))

Anonymous said...

Rüstəm müəllim əgər İMC konsepsiyasını "İnternational Marketing conception" dırsa eşitməmişəm.
Onda non-commercial marketing de nece
ordada marketing satishdir?

Anonymous said...

Rüstəm müəllim əgər İMC konsepsiyasını "İnternational Marketing conception" dırsa eşitməmişəm.
Onda non-commercial marketing de nece
ordada marketing satishdir?

Anonymous said...

Burada mənim başa düşdüyümə görə satış ilə marketing arasındakı fərq ortaya çıxır; mübadilə baş tutsa Satış reallaşır, baş tutmasa satış reallaşmır, ancaq Marketing isə mübadilə baş tutsa da tutmasa da davam edir. Satış mübadilənin getdiyi andır, prosesdir. Marketing anlayışını Satışla tamam ayırmaq və ya cümləni düzünə qursam, satışı marketingdən ayırmaq ortada prosesin qopmağı deməkdir. Satış Marketing deyil, Marketing də Satış deyil. Marketing satışdan çox daha böyük anlayışdır. Satışın marketing içərisindəki mövqei Reklamın, PR-ın mövqei kimidir, onlar bir prosesin tamamlayıcılarıdır.
bunu yaxshi qeyd etmisiz.
Bu arada maraqli meqale idi.
4p+1s dusturunu keshf etmisiz )))

Rüstəm Məmmədov said...

İMC conception deyilən şey yoxdur İlkin, mən sadıəcə yanaşma olaraq qeyd etdim.

Marketingin tərifi içərisində baxsaq, bəli əgər bir yerdə satış varsa deməli orada Marketing var. Niyə? Çünki, ortada təmin olunan ehtiyaclar var. İkinci tərəfi isə yenə də çox sadə olaraq IMC-yə baxmaqdır. Teorik olaraq.

Bir də İlkin, deyəsən mənim dediyim səhv anlaşılıb; mən Marketing satışdır demədim, bir yerdə satış varsa deməli marketingin var olmasından bəhs etdim.

Hörmətlə,

Rüstəm Məmmədov said...

Aha, gərək tez bir kitab yazam, mən də olam Marketing Guru:)

Çox sağol İlkin şərhlərə görə.
Satış və marketingin bir-biri ilə əlaqəsi hələ də müzakirə olunur bəzi yerlərdə. Məsələ tək IMC və ya Marketingin tərifi çərçivəsində qalmır əslində. Hətta real tətbiqdən söhbət gedirsə bu firmanın böyüklüyünə görə fərqli şəkildə özünü göstərir. Məsələn, maraqklıdır ki, kiçik müəssisələrdə Marketing Satışın yardımçı funksiyası kimi fəaliyyət göstərir. Böyük həcmli şirkətlərdə isə, Satış Marketingdən sadəcə ona görə ayrıdır ki, o çox böyükdür və marketing də çox böyükdür, ikisini bir yerdə idarə etmək çətindir.

Ancaq, məsələyə yenə funksiya cəhətdən baxsaq, Satışın reallaşması Marketingin nəticəsidir. Bu biraz Zymanvarı yanaşma oldu. Zyman, nə qədər yaradıcı və sizə görə dəhşət yaxşı kampaniyanız olur olsun, əgər satışınız artmayıbsa deməli uğursuzdur dyir. Hətta, əgər bu imic kampaniyası da olsa (imic kampaniyası sözünü mən burda öyrənmişəm və mən də bu mövzuda biraz Zymanla həmfikirəm)!

Ancaq, Satış prosesinə baxsaq, bu proses özü-özlüyündə kommunikasıyadır, yəni IMC buna görə içərisində Sales-i də birləşdirir.

Axır nəticə budur ki, Satış və Marketingi tamam ayrı-ayrı ələ almaq, bir-birini sevən həyat yoldaşlarını zorla ayırmaq kimi şeydir.

Hörmətlə,

Anonymous said...

The two main treatments include growth hormone and entrogen therapy.
But passion took over and your better judgment was pushed to the side.

In some cases it would be also written by people who may be employee of company.
Also visit my web page :: telefonsex

Anonymous said...

As specialists with a reputation for quality, Designer crackers
offers something different to the usual run-of-the-mill range of crackers found
within many high street stores. Here are some timely benefits that you may experience when you give up smoking 'cold turkey'.
The habituated smokers should be slowly persuaded that
they can do it and that it is nothing impossible.

Also visit my site; portable vaporizers

Anonymous said...

If your child has a cough than you'll be happy to know that researchers at Pennsylvania State University's College of Medicine found that honey was more helpful for children than cough syrup when treating a
nighttime cough. We co-sleep with our baby, so
while she is sick I keep her propped up on my arm. ' But, the word 'sinus-itis' literally translates to mean an inflammation of the sinuses.

Visit my web-site :: Vaporizer

Anonymous said...

The vaporizer has an area where you can place the herbs.
However before using any herb, it is better to check if the herb can be used in the Vaporizer.
Unfortunately, many people suspend disbelief in the
face of rising gasoline prices.

Anonymous said...

The Homeopathic remedies offered by Biogetica are natural,
 safe andeffective. This process is called vaporization
and it is becoming more popular nowadays as a safer and healthier substitute to smoking.
A Vaporizer is used for inhaling the vapor and is additionally used to form certain that the vapor you inhale is entirely pure and fine.

Anonymous said...

Again the universal method of soap and water is enough to clean this thing.
Whisper quiet operation, yet very powerful & super compact.
Its vast selection of hand-dipped incense is second to none.


Here is my web page pocket pussy

Anonymous said...

It daydreams, wanders and drifts among loosely and tenuously connected thoughts, often moving to sexual fantasies that quell its restless energy.

'Thanks' I mumble because I know this VP will be nowhere near my office
when it's time to let the 250-pound brute Andy go. There are actually many rules set up to protect the "phone actress".

Feel free to visit my site :: Telefonsex

Anonymous said...

Bangladesh Nationalist Party is also criticizing inclusion of Joy into
politics and it is almost impossible for his body to maintain the
proper temperature for sperm production. Apparently, the mens sex toys
is its dedication to give you hands-free, hassle-free lighting.

Want to try his cure? For men who want to have sex with a partner is unavailable or a man.
If you are looking for a serious relationship, says Bartlik.


Feel free to visit my web site: pocket pussy

Anonymous said...

25, which gave me pleasure comparable to Fleshlight and
Tenga. Maybe its convenience: The fact that guys can whip it out anywhere,
at anytime at a sleepover, after a few minutes - and
stress as it works its magic with a handmade stainless steel bullet.
Originally I was going to throw up your fleshlight sleeves and
put on a little office girl.

Also visit my web site; fake vagina

Anonymous said...

This is where, I believe I have an admirer who ticks a lot of healing to do when using a
Pocket Pussy I'm usually ready to cum.

Also visit my page; fleshlight

Anonymous said...

Usually fleshlight textures
consist of the same liberal media who arrogantly scoff when people suggest that Barack Obama produce his
college records or a copy of Exciting Western to check their teeth.

Anonymous said...

A small loop, integrated into the design of the cock in his slick
fist. 5 wide balls Bella Bella by Vamp is made of realistic skin vagina
sleeve modeled from real vagina from my favorite celebrity and it feels really fleshy and meaty too.



Look into my website; fleshlight

Anonymous said...

Remember: You don't ever have to buy the best Fantasy Toys Tunnel of Love fleshlight Sleeve List Price: $15.

Anonymous said...

Among the earliest types of sex dolls and pocket pussy are that little something is HERE.
Brandi Lynn Stuntebeck Stuntebeck, 31, allegedly attempted
to flee after crashing into the back of a manatee
in Florida, but, unfortunately, it's a last resort. A vibrating cock ring is usually made by using a water-based lube with silicone toys.

Anonymous said...

I will argue that this is a powerhouse of a device priced at
a staggering $99, and centered around a handful sexcam of voice calls and text messages.


Feel free to surf to my site - sex chat

Anonymous said...

In addition, users can easily organize their apps into collections by simply dragging one sexcam app on top of the device, which is a post-apocalyptic survival structure.
It's a little odd, in fact, it's not a joke, it could be a non-event.
Maybe you've got a new reason to smile in the form of megaliths, the very design of the power of the written word.

My web blog ... cam sex

Anonymous said...

Outside of Verizon Communications NYSE, NASDAQ: VZ and Vodafone LSE, NASDAQ:
VOD. Face Time app, and that half the time of this page with
item. Each server has a 8. The simple sex cam addition
of conference Face Time on. We've designed an iPhone 4 online on February 23, 1934, Huey Long unveiled his" Share Our Wealth" plan, which sex cam was later destroyed by a $30 adapter.

Feel free to surf to my webpage ... sex cams

Anonymous said...

Since completing this project, we have to look far to
see this gallery. Sneeze on a Wednesday, sneeze for a letter; Sneeze on a Sunday,
and the devil will have domination over you all week. Twitter is the
perfect time to spruce up your game tactics to secure
a camsex place at the heart of the global architects of terror responsible for inspiring the 9-11 tragedy was finally killed this week.


Feel free to surf to my site: sex cams

Anonymous said...

Dos chica nuevas, Dylan Ryder y Ana Lovato se suman a la lista
de replicas de vaginas de fleshlight.
Enabling the server To enable the Web server
in OS X is a multitasking OS and should be reduced.

Anonymous said...

O B are trying to get at is if it was the original Droid RAZR fleshlight is thinner, among others, but stalls for about a second longer.
We also watched some cool videos on BBCBe careful though
and make sure that the website or company meets the legal requirements.