Eurax
Marketing Dəftəri Azərbaycan Dilində Yazılan İlk Marketinq Bloqudur!

Jan 10, 2007

...ve İnsan

NTV’de evveller “...ve İnsan” adlı bir program var idi. Bu qısa görüntülerden ibaret cemi beş deqiqelik bir program idi ve sehv elemiremse xeberlerden sonra yayınlanırdı, seherler. Maraqlı şekiller yayınlanır, şerh verilirdi...Birinin üzünde keder, birinde teeccüb, birinde vehşilik, birinde merhemet, birinde sevinc, birinde üsyan....Hamısı insan!!!

Bir neçe gün evvel Nigeriyadan bezi görüntülere baxdım. Boşqabdaki düyünü bir göz qırpımında yeyib qurtaran uşaqların yere tökülen düyü denelerini toyuqun deni yerden denlemesi kimi yeyen uşaqları görende üreyim ağrıdı. Ağlıma özüm geldim, dostum geldi, qardaşım geldi, vetenim geldi, milletim geldi, en axırda da Forbesin her il yayınladığı DÜNYANIN EN VARLI İNSANLARI geldi. Bir yanda yerden düyü denleyen, bir yanda bir boşqab düyü üçün 500 dollar xercleyen...Hamısı insan!!!

Empathy, özünü qarşıdaki insanın yerine qoymaq, onun nöqte-i nezerinden hadiseni deyerlendirmek demekdi. Mende, sende ve hamımızda çatışmayanda ele budur. Bezen bir xırda meseleye göre qelb qırır, gözlerden yaş axıdırıq, bezen birisinin işini on deqiqede hell edebileceyimiz halda iki gün süründürürük, bezen qarşıdaki insanın dediyi bir sözü heç zerre qeder de analiz etmeden ters başa düşür dünyanı qopardırıq, bezen anlayışsızlıq edib birisinin hisslerini sıfır olaraq görür ve ağlımıza gelen her hansı bir reqeme vururuq ve netice sıfır. Hamının özümüz kimi “mükemmel” olmasını isteyirik. Arada bir de “men demirem ki men her şeyi düz edirem, men beleyem men eleyem, ancaq onun elediyi sehvdi” deyirik. Daha doğrusu arada bir yox, her defe bir başqasının sehv etdiyini düşündüyümüzde arxasına guya tevazukarlıq olsun deye sanki imza atırıq..Birileri ağlayan, birileri ağladan....Hamısı İnsan !!!

Nolar özümüzü düşündüyümüzün az bir hissesi qeder başqalarını da düşünsek. Qelb qırmasaq, ağlatmasaq, aldatmasaq, küsdürmesek, düşünsek azca da olsa- aclıqdan ölenleri, yerden düyü denleyenleri, üreyi qırıq künce bucaqda gezenleri, zeifleri ezib güclüleri ezizlemesek..nebilim daha neler neler....
Güclü olaq, ezmek üçün deyil ezilenlere kömek etmek üçün, varlı olaq, daha da varlanmaq üçün deyil kasıblara kömek etmek üçün, xoşbext olaq evimizin içine heps etmek üçün deyil, başqalarına da yansıtmaq üçün.....
Bağışlamağı bacarmayan, üzr istemeyi de çetin ki bacarsın. Üzr istemeyi bacarmayan çetin ki, üzr isteyenin üzürünü qebul etsin. Bir yanda sehvini başa düşüb üzr isteyen, bir yanda gürurundan veya veya merhemetsiliyinden üzürü qebul etmeyen insan. Bir yanda haqlı da olsa sırf münasibetleri gerginleşdirmemek üçün üzr isteyen böyük insan, bir yanda da onu anlamaqdan mehrum özünü “böyük” gören insan...İkisi de İnsan !!!

No comments: