Eurax
Marketing Dəftəri Azərbaycan Dilində Yazılan İlk Marketinq Bloqudur!

Jul 2, 2007

Deniz Baykala Saqqal nece yaraşar

Siyasi yazı yazmaq niyetim yoxdur. Başdan deyim ki, yazının sonuna çatanda "Hanı bes Deniz Baykalın saqqalı?" deyib hirslenmeyesiniz mene.

İnsanlar var ki, geyindikleri her şey yaraşır. Al da yaraşır, şal da yaraışır balama!!! Ele insanlar da var ki, yazıq, menim kimi ne geyinirse geyinsin yaraşmır ki yaraşmır. Zorla deyil ki!

Amma, bir mesele var ki, yaraşmaq ve yaraşmamaq heç vaxt bütün meselelere aid edile bilmez. Her bir insana inanılmaz derecede yaraşan nese var. En esası ise odur ki, bezi insanlara bezi şeyler haqqında tesevvürleri, fikirleri deyişecek qeder çox yaraşan nelerse var. Cümle çox qarışıq oldu. Nümunelerle sadeleşdirim.

Markalar haqqında danışanda bele bir mesele müzakire olunur çox vaxt; eger Mercedes adam olub qapıdan içeri girse nece olar? Kişi mi olar, qadın mı? Yaşı ne qeder olar? Boyu nece olar? Geyimi nece olar? Bu en sade şekilde marka şexsiyyeti haqqında melumat vermek, tesevvür yaratmaq üçün istifade olunur.

BMW 3-cü seriya insan olsa, gelse yanınıza nece insan olar sızce? Men evveller bele fikirleşirdim: kişi, 28-35 yaş arası, tehsilli, medeni, biraz sportiv geyinen birisi. Yaxşı bes bu hardan formalaşmışdı? Yeqin ki, o dövre qeder gördüklerimden, oxuduqlarımdan, BMW-nin öz resmi açıqlamalarından ve.s İnsanlarda her hansı bir eşya ve ya hadise haqqında rey ve tesevvür bax bele yaranır. Ancaq, men indi 3-cü nesil haqqında yuxarıda yazdığım kimi tesevür etmirem, çünkü bir qadın bir xeyli fikir ve tesevvür deyişikliyine sebeb oldu.

İstanbulda evimizin qabağında, dayanacaqda avtobus gözleyirdim. Bu vaxt bir qara rengli teze 3- nesil BMW geldi ve dayacağın yanında saxladı. İçərisinde 28-30 yaşlarında bir qadın. Qara rengli örtüsü var idi. Gözlerinde də qara güneş eynekleri. Bax yuxarıda dediyim tesevvürleri alt üst edecek derecede gözel yaraşma bu idi.O, günden sonra menim üçün qapıdan içeri giren 3-cü nesil BMW tekce kişi olmayıb. Artıq o seviyyeli, intellektual, özüne çox güvenen bir qadın ve ya kişidir menim üçün(Bakıda biraz adamın başı qarışır).

Bununla elaqeli başqa bir nümune de yazıram. Hyundai Sonata modeli ister Bakıda, ister dünyanın her hansı bir ölkesinde esasen "kişi modeli" olaraq qebul olunur ve qapıdan içeri giren bir Sonata "Qadındır...." deye söze başlamaz yeqin ki, heç kim. Men indi de başlamıram. Sonata kişidir. Amma, bu "kişini" dünen bir qadın ile gördüm ki....Elebil Sonata o qadın üçün düşünülüb, istehsal olunub. Qadın avtomobili, avtomobil de qadını ele tamamlamışdı ki, indi men ne qeder özümü inandırmağa çalışsam da ki, "yox Sonata kişidir" tam olaraq özüm özüme inanmıram. Amma, siz inanın.

Sual gele biler ağlınıza ki, "Noldu ele ancaq qadınlar neyise deyişdirir?", yox sadece olaraq menim gördüyüm ve ağlımda qalanlar bunlardır. Audi S3 menim gözümde genc, enerjik, ağıllı, tehsil seviyyesi yüksek birisidir.

Gelim metlebe. İnsanların her hansı bir eşya ve ya hadise haqqında tesevvürlerine tesir eden vasiteler var. Bunlar komunikasiya vasiteleridir ki, bu fikirlerin formalaşdırılması haqqında çox deyerli yazarlar meqaleler yayınlayıblar. Vaxtı zamanı geldikde men de bu barede öz fikirlerimi geniş bildirecem.

Ancaq, helelik onu deyim ki, mence Deniz Baykala saqqal yaraşmaz! Sizce nece, yaraşar yoxsa yox?

1 comment:

SaideNur said...
This comment has been removed by the author.