Eurax
Marketing Dəftəri Azərbaycan Dilində Yazılan İlk Marketinq Bloqudur!

Dec 4, 2006

Marketing Satışdir mi?

Marketing satış deyil. Çünkü satış marketingin neticesinde ortaya çıxan veya reallaşan bir hadisedir. Bunu daha deqiq anlamaq üçün Satış konsepti ile Marketing Konseptinin qisa müqayisesine nezer salaq. Satış konseptinede başlanğıc nöqte istehsal yeri bitiş ise satışdir. Ne olursa olsun sat. Bütün vesaitlerini sadece ve sadece istehsala ve satışa yönlendirmeye çalış, sonra sat. Bu hal hele de bir çox firmanın uyguladığı sistemdir. Bunun neticesi nedir? Elinde ne varsa bugun ve sabah ne yolla olur olsun sat, birigün müşterinin tekrar senden mal alıb almayacağı melum deyil. Sadiq müşteri anlayışı yoxdur! Yaddan çıxartmayın bu firmalar deyişmeseler iflasa razılaşmış firmalardır demeli. Çünki, ne olursa olsun müşteri memnuniyetinin olmadığı bir yerde uzunmüddetli kar demek olar ki mümkün deyil.
Marketing konseptinde ise prosses bazarın öyrenilmesi, mişteri ehtiyaclarının ortaya çıxarılması, bütünleşmiş marketing (integrated marketing) prinsiplerini heyata keçirilmesi ve neticede de müşteri memnuniyetinin sağlanması şerti ile menfeetle bitir. Ancaq, bir şeyi unutmayaq- Yaxshı marketing strategiyası en chox mal satışına sebeb olan, daimi müşteriler qazandoran ve yeni deyerler yaradan strategiyadır.

TOYOTA- Hondanın olduğu bazarda guruldu. Hazırda dünyanın GM-dan sonra ikinci en böyük avtomobil istehsalçısıdır. Toyota-“Today, Tomorrow, Toyota”- bir ehtiyacın olduğunu öyrendi. Gec xarab olan, dayanıqlı avtomobile olan ehtiyacın olduğunu. Sonra, Corollanı, Camryni, Land Cruiseri istehsal etdi. Dünyada temire en az geden avtomobiller TOYOTAlardır indi. Corollanın reklamı (Avtomobilin müherriki çalışmır. Hamı teeccüblenir ve xarab olan Toyotaya baxmaga telesir. TV kanallrı da bu inanılmaz anı çekmek isteyirler. İki deqiqe sonra aydın olur ki, genc sürücü yalnış açarı istifade edirmiş.-Reklam ve mesajlar haqqında növbeti yazılarda) ile bu sahede iddialı olduğunu gösterdi potensial müşterilere. Yeni, bazardaki Corolla mövgeyini (position) insanlara gösterdi ve xarab olmayan avtomobil isteyirsinizse meni alın dedi! Bax bu da Marketingdir!!!!

No comments: